Kuchnia Brazylijska


Strona główna -> Brazylia -> Kuchnia Brazylijska
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Brazylijska kuchnia to „mieszanka światowa” – kuchni portugalskiej ,niemieckiej i holenderskiej . To przede wszystkim obfite posiłki i grillowanie. Grilluje się wszystko mięso, ryby i owoce. Mięso je się na śniadanie, obiad i kolacje. Do typowych roślin wykorzystywanych w kuchni brazylijskiej należą: mango, kokosy, kakaowce, passiflora, trzcina cukrowa. Kuchnia brazylijska jest niepowtarzalna. Już samo zestawienie tych smaków daje obraz tego, co sobą reprezentuje. Bardzo popularnym składnikiem dań brazylijskich są również suszone krewetki, suszona wołowina oraz różnego rodzaju owoce morza.


Moqueca - zupa z ryb i warzyw, typowe danie brazylijskie.

Kuchnia regionalna

Poszczególne regiony bardzo różnią się między sobą, ale nic dziwnego gdyż tyle tu narodowości. Comida gaúcha, czyli kuchnia gauczów (legendarnych pasterzy bydła) to kuchnia typowo mięsna. Na północy w rejonach indiańskich jedzą żółtą zupę z manioku z dodatkiem krewetek , czarnym pieprzem i czosnkiem – Tacaca, paco no tucupi - kaczkę w sosie z mąki cassava i czosnku i ryby w mleczku kokosowym.

Potrawy

Typowe brazylijskie dania i napoje to :

  • feijoada completa gulasz z dodatkiem fasoli, suszonego mięsa, ogonami wieprzowymi, kiełbasą, szczypiorkiem, czosnkiem oraz papryczkami
  • picanha – udziec wołowy bez kości, ale z tłuszczem
  • Alcatra – wołowina marynowana na ostro
  • presunto dolce – szynka marynowana w pomarańczowym słodkim sosie
  • udka kurczaka na ostro polewane piwem
  • słodkie bułki nadziewane serem queijo de Minas
  • bułki nadziewane grillowaną wieprzowiną
  • caipirinhe - wódka z soku z trzciny cukrowej
  • yerba mate
  • cafezinho – mocna, słodka kawa
  • guaraná – zimny gazowany szampan z duża zawartością kofeiny
  • beijinhos de coco - kulki z żółtek, skondensowanego mleka oraz wiórków kokosowych
  • cajuzinho - kuleczki z czekolady i orzeszków ziemnych.


Brazylia - miasta

Brasilia Manaus Recife Rio de Janeiro Salvador da Bahia Sao Paolo


Brazylia - co warto wiedzieć



Brazylia - Tradycje w Brazylii Tradycje w Brazylii
Brazylijskie tradycje w większości związane są z tańcem i zabawą. ...
Brazylia - Brazylia ciekawostki Brazylia ciekawostki
Brazylijczycy to otwarty i gadatliwy naród. Lubią sobie pogadać oj ...
Brazylia - Brazylia pamiątki Brazylia pamiątki
Brazylia jest producentem bawełny, można tam więc za stosunkowo niewielkie pieniądze kupić dobrej ...
Brazylia - Karnawał w Rio De Janeiro Karnawał w Rio De Janeiro
Raz w roku w Rio De Janeiro na ulice wylewa się tłum ludzi. Wychodzą by ...
Brazylia - Telenowele Brazylijskie Telenowele Brazylijskie
Jednym z krajów znanych z mnogiej ilości seriali, tasiemców telewizyjnych i ...
Brazylia - Brazylia transport Brazylia transport
W Brazylii do głównych środków transportu zaliczyć należy autobusy i samoloty. ...
Brazylia - Brazylia przydatne informacje Brazylia przydatne informacje
Obywatele Polski przybywający do Brazylii jako turyści są zwolnieni z obowiązku wizowego pod ...

Kuchnia Brazylijska - komentarze:


Kuchnia Brazylijska komentarz Barbara
2013-06-17 18:12:41
Tylko troche malych poprawek... Feijoada przypomina nasz bigos. Zaleznie od regionu kraju jest przygotowana z czarnej lub z brazowej fasoli i podawana z bialym, sypkim ryzem oraz z maczka mandiokowa (farinha de mandioca), która jest podobna do kaszki mannej.Nie uzywa sie do gotowania zadnej ostrej papryki a do przyprawy sluzy cebula, czosnek, zielona slodka papryka, sól, pieprz z kminkiem, e zaleznie os regionu - zielona cebulka z kolendra albo z mieta oraz czerwony barwnik pochodzacy z nasion urucum - "colorau". Ostra papryczka - "pimenta malagueta" jest uzywana osobno, w sosie zrobionym z soku limonki, oliwy, drobno pokrojonych pomidorów, cebuli e papryki zielonej i z kilku zmiazdzonych straczkow papryczki. Jesli chodzi o "alcatra" to jest po prostu czesc udzca wolowego - najlepsze mieso wolowe po poledwicy."Picanha" jest jej czescia. W Brazylii mówi sie po portugalsku, wiec pije sie "erva-mate" e nie - "yerba mate". "Guaraná" - popularny napój gazowany, do dzisiaj wytrzymuje konkurencje z Coca-Cola i Fanta, zrobiony z owoców rosliny pochodzenia amazonskiego - "guaranazeiro". I jezeli chodzi o ilosc kofeiny - nie slyszalam o jakimkolwiek kardiologu, któryby zabronil jego picia. "Beijinjo de coco, cajuzinho" - drobne slodkie kuleczki z mleka skondensowanego z dodatkiem masla i zaleznie os rodzaju - wiórków ze swiezego kokosa (beijinho), pieczonych orzeszków ziemnych(cajuzinho) lub czekolady ("brigadeiro") i obtoczone w wiórkach, cukrze e granulowanej czekoladzie. Sa to dania obowiazkowe na urodzinach dzieci i nie tylko, podawane w malutkich foremkach z bibulki i celofanu. Na fotografii opis mówi o zupie z ryby. "Moqueca" to jest ryba w sosie - i musi byc przygotowana w mleczku kokosowym e oleju z palmy ("dendê"). jesli chodzi o przyprawy to czosnek, limonka, sól, pieprz z kminkiem, oliwa,dojrzale pomidory, zielona papryka, kolendra zielona,cebulka zielona, pare straczków ostrej papryczki. Dodatki do jedzenia to ryz i maczka z mandioku. Szczypiorek pojawil sie ostatnio, z francuska nazwa, w eleganckich daniach, ale nie ma naszego smaku! Zielona cebulka smakuje lepiej!


Kuchnia Brazylijska - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies